شله زرد / دستور پخت شله زرد


کم سن و سال که بودم، شله زرد در ذهنم شعله زرد بود! باید روی شعله ملایم می پخت و زرد می شد. بعدها فهمیدم شله، آش برنج است و شله زرد نوعی دسر از همین خانواده. پخت شله زرد نذری در محرم هم برایم جالب توجه بود؛ به نظرم خواص نشاط آور برنج زعفرانی با انواع تزئینات بیشتر با حال و هوای ماه رمضان و مولودی ها جور در می آمد، تا با عزاداری ها و نوحه ها. خلاصه که از کودکی این دسر مجلسی برای من از متناقض ترین و خوشمزه ترین ها بود. کم کم با پیدا کردن مهارت در تهیه دسرهای ایرانی از دستور پخت شله زرد رزا منتظمی فراتر رفتم و به نکات طلایی در مورد طرز تهیه شله زرد مجلسی زعفرانی رسیدم که در ادامه با شما در میان میگذارم.

این دسر خوشمزه چیست؟

یکی از محبوب ترین و خوشمزه ترین دسرهایی که در مناسبت های مذهبی مانند ماه رمضان، ماه محرم و اعیاد مختلف پخش می شود، شله زرد (Saffron Rice Pudding) است. نذری دادن در ایران از زمان شاه عباس صفوی و همزمان با رایج شدن مراسم تعذیه و مرثیه خوانی باب شد و در دوران قاجار به اوج رسید.

شله‌ زرد (پودینگ برنج زعفرانی) یکی از خوشمزه ترین دسرهای سنتی ایران است که اولین بار در استان کرمان متولد شد!

ایرانی ها از قدیم برای دفع بلا، کمک به افراد نیازمند و شکر رسیدن به خواسته های خود نذری می داده اند. پختن شله زرد و پخش کردن آن رسمی است که همچنان ادامه دارد. اما طرز تهیه شله زرد خوشمزه چیست؟

مواد اولیه برای پخت شله زرد نذری (برای 50 نفر):

  1. برنج: 2 کیلو
  2. آب: 50 پیمانه
  3. شکر: 4 کیلو
  4. کره یا روغن: 150 گرم
  5. زعفران: نیم مثقال که باید آسیاب و دم شود
  6. گلاب: 1.5 لیتر
  7. پودر هل: 2.5 قاشق چایخوری
  8. پودر دارچین و خلال پسته و بادام به مقدار دلخواه (جهت تزئین)

نکته

برای پخت شله زرد نذری (شله زرد برای 20 نفر و یا شله زرد برای 40 نفر و…) می توانید مواد اولیه را چند برابر کنید؛ اما فراموش نکنید که میزان شکر همیشه دو برابر برنج و میزان آب، 5 برابر برنج است.

نکته:

شله زرد با زعفران زیاد برای خانم های باردار مضر است و موجب سقط جنین و خونریزی لثه میشود.

طرز تهیه شله زرد نذری

طرز تهیه شله زرد نذری

دستور پخت شله زرد نذری

برای رسیدن به بهترین نتیجه، نسبت درست مواد اولیه، مدت طبخ، کیفیت برنج خرده (نیم دانه) و عطر و طعم زعفران مورد استفاده در شله زرد اهمیت زیادی دارد. دسر برنج زعفرانی معمولاً به این روش پخته می شود:

  1. برنج خیس خورده را داخل قابلمه مناسب ریخته و آب را به آن اضافه کنید. صبر کنید تا آب به جوش بیاید و سپس حرارت را کم کنید تا برنج پخته شود (یا همان شفته خودمان!)
  2. بعد از حدود یک‌ ساعت شکر را اضافه کنید و کمی هم بزنید.
  3. سپس کره و نصف مقدار زعفران دم شده را اضافه کنید.

توجه: در این مرحله در حالی که شعله بسیار ملایم است، شله زرد را هم بزنید تا ته نگیرد (می توانید از شعله پخش کن استفاده کنید!).

توجه: فراموش نکنید شکر باعث آب انداختن شله زرد می شود. اگر به نظرتان میزان آب نسبت به برنج کم بود، قبل از اضافه کردن شکر، آب بیشتر اضافه نکنید. اگر مقدار آب زیاد بود، صبر کنید تا آب شله زرد بخار شود.

  1. زمان مورد نیاز برای پخت شله زرد 2 تا 3 ساعت است. با در نظر داشتن این مدت و زمانی که غلظت شله زرد به میزان دلخواه شما رسید، هل،گلاب، باقی زعفران و خلال بادام را اضافه کنید. هم زدن را همچنان ادامه دهید تا شله زرد جا بیفتد.
  2. شله زرد را با پودر دارچین و مقداری خلال تزئین کنید و نوش جان!

تفاوت طرز تهیه شله زرد نذری فوری (قالبی)

در صورتی که فرصت کافی ندارید؛ امکان پخت شله زرد فوری نیز وجود دارد. برای تهیه شله زرد فوری به 20 دقیقه زمان نیاز دارید و در دستور پخت آن بجای برنج از آرد برنج استفاده می شود. برای تهیه شله زرد قالبی هم می توانید از همین روش استفاده کنید.

  1. زمانی که 30 پیمانه آب را در قابلمه ریخته اید و منتظرید جوش بیاید، در یک کاسه دیگر 6 پیمانه آرد برنج و 10 پیمانه آب سرد را مخلوط کنید.
  2. پس از به جوش آمدن آب، مخلوط آب و آرد برنج را به آب جوش اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا ته نگیرد. پس 2 از 3 دقیقه شکر را هم به آن اضافه کنید و همچنان هم بزنید.
  3. پس از حل شدن شکر، 5 دقیقه به آن اجازه جوشیدن دهید و بعد گلاب، زعفران دم شده و هل را به آن اضافه کنید.
  4. حالا نوبت به اضافه کردن مغزها به شله زرد می رسد. پس از 1 دقیقه شله زرد را از روی شعله بردارید و همان موقع در ظرف مورد نظر خود بریزید. شله زرد فوری که به این روش تهیه می شود به محض سرد شدن شکل قالب را می گیرد.
فوت و فن شله زرد نذری

فوت و فن شله زرد نذری

نکات مهم و طلایی در پخت شله زرد نذری و غیر نذری!

  1. شکر را حتما پس از پختن برنج اضافه کنید. در شله زرد فوری شکر را حتما کمی بعد از اضافه شدن مخلوط آب و آرد برنج به آب جوش، اضافه کنید.
  2. برنج را، چه دانه باشد چه نیم‌دانه، حتماً ۲۴ ساعت قبل از پخت بخیسانید. اگر از برنج دانه استفاده می کنید، در نظر داشته باشید که زمان پخت ممکن است کمی زیاد شود و در صورت نصف شدن برنج ها ممکن است شله زرد نذری شما ظاهر خوبی پیدا نکند.
  3. اگر به هر دلیلی نمی توانید شله زرد را مداوم هم بزنید، می توانید آنرا با حرارت ملایم و حداقل برای 45 دقیقه داخل فر بگذارید.
  4. اگر میزان شکر از دستتان در رفت و شله زرد زیادی شیرین شد، مقداری برنج بپزید و به آن اضافه کنید.
  5. اگر شله زرد سفت شد، مقداری آب به آن اضافه کنید و با بستن در قابلمه اجازه دهید کمی بیشتر بجوشد.

چکار کنیم که شله زرد آب نیندازد؟

بسیاری از افراد آب انداختن شله زرد، پس از چند روز نگهداری در یخچال را نشانه کپک زدن شله زرد و فاسد شدن آن می دانند. در صورتی که این اتفاق کاملاً طبیعی است و می توانید آن را با خیال راحت نوش جان کنید.

در صورتی که بخواهید شله زرد شما آب نیندازد، می توانید زمانی که شله زرد آماده شد، یک شعله پخش کن در زیر قابلمه و بر روی شعله ملایم قرار دهید و جای در قابلمه را با یک دم کنی عوض کنید. با این روش، آب شله زرد کشیده و شلی آن برطرف می شود. می توانید پس از خاموش کردن شعله، دم کنی را تا یک ساعت بعد بر روی قابلمه باقی بگذارید و سپس شله زرد را در ظرف مورد نظر سرو و تزئین کنید.

امیدوارم که این دستورهای پخت شله زرد برای شما مفید باشد. معمول ترین طرز تهیه شله زرد، روی شعله ملایم است که نیاز به هم زدن مداوم دارد. اما با استفاد از فوت و فن های طلایی، می توانید شله زردی نذری خود را سریع تر آماده کنید. شله زردهایی که با روش فوری آماده می شوند، معمولاً به نام قالبی هم شناخته می شوند. تزیین شله زرد هم کاری لذتبخش و خلاقانه است. پس دست به کار شوید و با رعایت نسبت درست مواد اولیه را آماده و آشپزی را شروع کنید.

اگر سوالی دارید، باعث خوشحالی است که در بخش کامنت با من در میان بگذارید. نذرتان قبول.

شاید این مطالب را هم دوست داشته باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به ما در گوگل امتیاز دهید :)